Παιδικές ασφάλειες σε σκάλες-πόρτες κ.α.

Με τον ερχομό ενός παιδιού σε ένα ζευγάρι, είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουν κάποια πράγματα στο σπίτι προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλειά του. Όσο το μωρό μεγαλώνει και ιδίως στην περίοδο εκείνη που αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα μέσα στο σπίτι, εμείς θα πρέπει να του ελαχιστοποιήσουμε τα εμπόδια. Κάποιες μικρές και χρήσιμες συμβουλές:

Εσωτερική σκάλα:

Αν στο σπίτι σας υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στα επάνω δωμάτια, τότε θα πρέπει να την διαμορφώσετε κατά τέτοιο τρόπο που να μην είναι επικίνδυνη για το παιδί. Υπάρχουν ειδικές πόρτες ασφαλείας που μπαίνουν στην αρχή και στο τέλος  της σκάλας και κλειδώνουν. Με τον τρόπο αυτό το παιδί δεν θα έχει εκεί πρόσβαση μόνο του χωρίς να το επιτηρείτε. Επίσης αν μεταξύ των σκαλιών υπάρχουν κενά, είναι σημαντικό να τα καλύψετε με δίχτυ ασφαλείας. Κατά το ανέβασμα ή το κατέβασμα του παιδιού είναι πιθανό το παιδί να «πέσει». Τέλος κυρίως για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι σημαντικό να ντύσετε όλη την σκάλα με μια παχιά μοκέτα, ώστε σε πιθανή πτώση του παιδιού τα σκαλιά να είναι μαλακά και όχι μάρμαρο ή ξύλο.

Ντουλάπια, συρτάρια και φούρνος:

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι γονείς είναι με τα ντουλάπια και πόρτες της κουζίνας. Ίσως γιατί εκεί βρίσκεται αρκετές ώρες στην διάρκεια της μέρας η μαμά είτε για να μαγειρέψει, είτε για να ταΐσει το παιδί, η κουζίνα είναι ένας χώρος που το παιδί μπαίνει συχνά. Υπάρχουν ειδικές πλαστικές ασφάλειες που κλείνουν τα ντουλάπια και τα συρτάρια και το παιδί δεν έχει έτσι την δυνατότητα να τα ανοίξει. Αυτό είναι σημαντικό να το κάνετε σε «επικίνδυνα» ντουλάπια όπως είναι αυτό που αποθηκεύετε απορρυπαντικά, ή φάρμακα, μαχαίρια και άλλα γυάλινα ή σιδερένια σκεύη, καθώς επίσης στην πόρτα του φούρνου που θα κάνει το παιχνίδι του παιδιού επικίνδυνο, είτε όταν είναι σε λειτουργία, είτε όχι.

Έπιπλα:

Είναι σημαντικό να προσέξετε τα έπιπλα στο σπίτι και κυρίως στους χώρους που κινείται ιδιαίτερα το παιδί σας. Αυτό δεν χρειάζεται να το κάνετε σε όλα σας τα έπιπλα, αλλά μόνο σε εκείνα που κρύβουν «επικίνδυνα» σημεία για το μικρό σας. Τέτοια είναι κυρίως ξύλινα τραπεζάκια και άλλα μικροέπιπλα που έχουν γωνίες. Μπορείτε να καλύψετε τις γωνίες αυτές με ειδικές πλαστικές γωνίες που ακόμα και αν πέσει το παιδί πάνω δεν θα χτυπήσει.

Πρίζες:

Σε πρίζες του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, θα πρέπει να τις καλύψετε με πλαστικές ασφάλειες. Οι ασφάλειες αυτές εφαρμόζουν βαθιά στις πρίζες και ακόμα και αν το παιδί τις πλησιάσει δεν μπορεί να τις βγάλει και να βάλει το χέρι του στο ρεύμα. Επίσης είναι καλό σε μία τουλάχιστον πρίζα που βρίσκεται ψηλά να τοποθετήσετε έναν φακό. Αυτό θα σας είναι απαραίτητο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Παράθυρα – μπαλκονόπορτες:

Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε πύρους ασφαλείας σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού σας. Ιδίως στο παιδικό δωμάτιο που το παιδί περνάει αρκετές ώρες, μπορείτε να τοποθετήσετε μια μεμβράνη ασφαλείας στο τζάμι της πόρτας του. Αυτή έχει την δυνατότητα ότι ακόμα και αν σπάσει τα κομμάτια του γυαλιού πέφτουν μέσα στην μεμβράνη και δεν μπορούν να τραυματίσουν το παιδί.

Για την «Άλκηστη» με αγάπη από το my-family.gr

Back to news page