Το φαρμακείο του ταξιδιού: Τί πρέπει να περιέχει το σωστό κουτί πρώτων βοηθειών για τις διακοπές;

Το καλοκαίρι θεωρείται από πολλούς (και όχι άδικα) η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Σηματοδοτεί την έναρξη των διακοπών για τους μικρούς μας φίλους, μία περίοδο γεμάτη ανεμελιά και μπόλικο παιχνίδι. Ο Αύγουστος δε, είναι ο μήνας που έχει συνδυαστεί με τις διακοπές όλης της οικογένειας στην θάλασσα ή ακόμα και στο βουνό. Για να είναι ακόμα πιο λειτουργικές αυτές οι διακοπές για τους γονείς, καλό θα είναι στις αποσκευές τους να συμπεριλάβουν και ένα φαρμακείο για διακοπές (first aid kit) με είδη πρώτης ανάγκης, με τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν ιατρικά προβλήματα.

Ένα από τα πολύ σημαντικά πράγματα, που δεν πρέπει να παραλείπεται από τις αποσκευές μας, είναι το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Παρέχει άμεσα πληροφορίες για την υγεία και την εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού και πρέπει να προσκομίζεται σε κάθε ιατρική εξέταση, ειδικά σε γιατρό που δεν είναι ο θεράπων του παιδιού.

Επειδή στις διακοπές δεν είναι πάντα άμεση η πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, ώστε να πλύνει το παιδί τα χέρια του (για παράδειγμα σε μία μη οργανωμένη παραλία), μπορούμε να έχουμε μαζί μας κάποιο αλκοολούχο αντισηπτικό σκεύασμα. Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται χωρίς νερό και μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων από τα χέρια του παιδιού μας.

Πάρα πολύ συχνά τυγχάνει το παιδί να παρουσιάσει πυρετό κατά την διάρκεια των διακοπών ή κάποιον άλλο πόνο πχ κεφαλαλγία, ωταλγία κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το θερμόμετρο μας επιβεβαιώνει την αυξημένη θερμοκρασία, ενώ ένα αντιπυρετικό ή αναλγητικό σιρόπι ανακουφίζει το παιδί μέχρι τουλάχιστον να μας δώσει οδηγίες ο παιδίατρος μας. Προσοχή όμως, δεν είναι συνετό να χορηγούμε αναλγητικά σε πόνους της κοιλίας!

Σαφέστατα, επειδή διακοπές και ήλιος πάνε συνήθως παρέα, αναπόσπαστο μέρος του φαρμακείου μας είναι η αντηλιακή προστασία. Καλό θα είναι το αντηλιακό του παιδιού να είναι το λιγότερο 25 βαθμούς (οι 50 βαθμοί ακόμα καλύτερα), να παρέχει προστασία έναντι των UVA και UVB ακτίνων, να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται τακτικά.

Το καλοκαίρι όμως πέρα από τις παρέες, περιλαμβάνει και ανεπιθύμητους επισκέπτες. Κουνούπια, σκνίπες, μέλισσες και πολλά άλλα ιπτάμενα ζωύφια κυκλοφορούν ανάμεσα μας και πολλές φορές μας τσιμπάνε. Η επάλειψη με ένα gel για τσιμπήματα είναι συνήθως αρκετό για την αντιμετώπιση της φαγούρας και του πρηξίματος (κρέμες αντισταμινικές ή ήπιας ισχύος κορτιζονούχες). Επίσης, στις περιπτώσεις που το τσίμπημα δείχνει να επιμολύνεται, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά (πάντα κατόπιν οδηγίας του γιατρού) μια αντιβιοτική κρέμα. Και επειδή η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη πρακτική, δεν ξεχνάμε την χρήση εντομοαπωθητικής προστασίας, ώστε να προλάβουμε την πλειοψηφία των τσιμπημάτων. Εάν δε, το παιδί έχει επιβεβαιωμένη αλλεργία σε τσίμπημα μέλισσας ή σφίγγας (προηγούμενο αλλεργικό shock) επιβάλλεται να έχουμε μαζί μας έτοιμη για χρήση ένεση αδρεναλίνης.

Ακριβώς επειδή το καλοκαίρι είναι ταυτόσημο με ανέμελο και μέχρι τελικής πτώσεως παιχνίδι, πολλές φορές τα παιδιά χτυπάνε. Κύριο μέλημα του γονιού είναι η ψυχραιμία σε αυτές τις περιπτώσεις και κατόπιν η περιποίηση του τραύματος του παιδιού (ειδικά εάν είναι επιφανειακό και δεν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση). Στις περιπτώσεις αυτές, καλό είναι να καθαρίζεται το τραύμα με μπόλικο φυσιολογικό ορό και στην περίπτωση που είναι ρυπαρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λίγο οξυζενέ. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τοπικά και τα ιωδιούχα διαλύματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ βοηθητικά οι γάζες, το βαμβάκι, κάποιος επίδεσμος για να καλύψει την τραυματική επιφάνεια, ή εάν τα πράγματα δεν είναι και τόσο σοβαρά, ένα απλό τραυμαπλάστ. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αιμορραγία, δεν ξεχνάμε να ασκούμε πίεση στο τραύμα για να σταματήσει να τρέχει το αίμα.

Πάρα πολύ σημαντικό για τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, είναι να έχουν επάρκεια της φαρμακευτικής τους αγωγής. Καλό επίσης, θα ήταν να έχουν μία λίστα τηλεφώνων από τους γιατρούς που τα παρακολουθούν.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, παρατίθεται η προτεινόμενη κάτωθι λίστα στην οποία σαφέστατα μπορεί να προσθαφαιρεθούν κάποια πράγματα, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας:

• Βιβλιάριο υγείας
• Αντισηπτικό
• Θερμόμετρο
• Αντιπυρετικό ή αναλγητικό σιρόπι
• Αντηλιακή προστασία
• Gel για τσιμπήματα
• Αντιβιοτική κρέμα
• Εντομοαπωθητική προστασία
• Φυσιολογικό ορό, οξυζενέ, ιωδιούχα διαλύματα
• Γάζες, βαμβάκι, επίδεσμοι, τραυμαπλάστ
• Επάρκεια φαρμάκων

Καλό καλοκαίρι!!

Πηγή: Ανδρέας – Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Παιδίατρος
Travel4kids Team

Back to news page